- SU
Gerçekte direk olarak yağ yakımını sağlayan tek besin maddesi sudur. Yağın yapım ve yıkım reaksiyonu incelendiğinde; 1 yağ hücresini parçalayabilmek için, 3 molekül suya ihtiyaç vardır. Ortamda su olmadan, yağ yakabilmenin imkanı yoktur. Maksimum kapasitede yağ yakabilmek için vücut suyunun normal seviyede olması gerekir.
- ZERDEÇAL
Zerdeçalın ana maddesi olan kurkumin, yağ hücrelerinin hayatta kalması için gerekli damarların gelişimini önler. Bu sayede yağların yok edilmesi için etki göstermiş olur.
- ZENCEFİL
Zencefilde bulunan gingerol maddesi vücut sıcaklığını artırarak, daha fazla kalori yakımını destekler. Aynı zamanda açlık seviyesini kontrol altına alıcı etkisi de bulunmaktadır.
- KAHVE
Ana maddesi olan kafein, metabolizma hızı için en etkili besinlerden biridir. %11 oranında metabolizma hızınızı arttırabildiği bilinmektedir. Ayrıca kafein, enerji üretiminizi de tetikleyerek performansın artmasına ve sinir sistemini uyararak konsantrasyonun güçlenmesine yardımcı olur.
- TARÇIN
İçeriğindeki polimerler sayesinde kan glikoz düzeyini azaltır. Böylece yağ depolanmasını destekleyen bir hormon olan insülin salınımını da dengelediği için daha az yağ depolanması olur.
- ACI BİBER
Bibere acısını veren ‘’capcaicin’’ adlı madde aynı zamanda vücudun kan dolaşımını hızlandırarak, vücut ısısının artmasını sağlar. Vücudun forma girmesine yardımcı olan bu etkiye ‘’termojenes’’ adı verilir. Vücut ısısı ne kadar artarsa, yağ yakımı da o derece hızlanır. Karabiberdeki “piperin” maddesi için de benzer araştırmalar bulunmaktadır.
- HİNDİSTAN CEVİZİ
Hindistan cevizi, orta zincirli yağ asidi bakımından zengindir. Orta zincirli yağ asitleri, metabolizma hızınızı arttırıcı etki gösterir. Özellikle sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı yiyebilir ya da gün içerisinde içtiğiniz kahveye karıştırabilirsiniz.
- YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın içerisindeki etkili bileşenlerden ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen biyolojik öğe, yağ yakıcı etki göstermektedir. EGCG, çok tükettiğimiz siyah çayda bulunmaz. Çünkü yeşil çayın fermentasyonu ile siyah çaya dönüştürülmesi sırasında yapısal özellikleri değişikliğe uğrar.
- KETEN TOHUMU
Keten tohumu yağında bulunan ve lignan adı verilen madde, vücutta östrojene benzer etkiler yaratır ve özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde, vücuttaki yağ kütlesinin ve beden kitle endeksinin aşağı çekilmesine yardımcı olur.
- YABANMERSİNİ
Yabanmersini kalorisi en düşük meyvelerden biri. Aynı zamanda bazı araştırmalarda karın yağlarını azaltmaya yardımcı olduğu görülmüş. Bunun sebebinin yabanmersinindeki antioksidan bir maddenin inflamasyonu ve stres hormonu seviyesini düşürmesi olduğu tahmin ediliyor.
Uzm. Dyt. Cansu YALÇIN